TARİHİ VE TURİSTİK YERLER
1. Anıtkabir
Anıtkabir
Atatürk’ün Mozolesi
Ankara gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen yer, adı Ankara ile özdeşleşen, Türkiye’nin en önemli ve en ihtişamlı tarihi eserlerden biri olan, Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıttepe’deki Anıtkabir. Barış Parkı ve Anıt Bloku (Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole) olmak üzere iki ana bölümden oluşan Anıtkabir kompleksi içerisinde, 10 kule ve Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi bulunuyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün ebedi istirahatgahının bulunduğu Anıtkabir, Rasattepe’de yer alıyor. Ölümünün ardından naaşı Etnografya Müzesine kaldırılan Atatürk’e bir anıt mezar yapılması amacıyla düzenlenen yarışmayı kazanan İTÜ Mimarları Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda’nın projesi olan Anıtkabir’in 1944’te başlayan inşası 1953’te tamamlanmış. Atatürk’ün naaşı 10 Kasım 1953’te düzenlenen törenle Anıtkabir’e yerleştirilmiş.
Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin özelliklerine sıkça rastlanan yapı ağırlıklı olarak mermer ve travertenden oluşuyor. Giriş yolu aslan heykelleri ve meşalelerle süslü olan Anıtkabir’de İstiklâl Kulesi, Hürriyet Kulesi, Aslanlı Yol, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi, İnkılâp Kulesi adı verilen 8 kule mevcut.
Atatürk’ün naaşı Şeref Salonunun içindeki lahitin altında yer alıyor. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Anıtkabir’de İsmet İnönü, Cemal Gürsel ve 27 Mayıs şehitlerinin naaşları da bulunuyor. Anıtkabir, haftanın her günü 09.00-17.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor. 10 Kasım, 29 Ekim, 23 Nisan gibi milli bayram ve anma günlerinde ziyaret saatleri değişiyor.
2. Ankara Kalesi
Ankara Kalesi, Ankara’nın kültürel varlığına katkıda bulunan ve görülmesi gereken bir diğer önemli yapı. Tarihi MÖ 2. yüzyıla kadar uzanan kale, iki kapı ve 42 kuleden oluşuyor. Bir zamanlar Ankara’nın iki önemli akarsuyu olan Hatip ve İncesu derelerinin birleştiği noktaya hakim bir tepede yer alan Ankara Kalesi, iç ve dış kale olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor.
Muhteşem bir Ankara manzarasına sahip olan kalenin çevresinde çok sayıda kafe ve restoran bulunuyor. Haftanın 7 günü ücretsiz ziyaret edebileceğiniz Ankara Kalesi, 08.30-17.30 saatleri arasında açık.
Ankara Kalesinin hemen yakınlarındaki Tarihi Ankara Evleri ile eski kent merkezinin bulunduğu Hamamönü ve Samanpazarı bölgeleri ile Ankara Rahmi M. Koç Müzesi mutlaka görülmesi gereken adresler.
3. Hamamönü
Hamamönü, Ankara’nın ilk yerleşim yerlerinden biri. Yakın geçmişte yapılan restorasyon çalışmalarıyla açık hava müzesi görünümüne kavuşan Hamamönü, Tarihi Ankara evlerinde açılan sanat atölyeleri, müzeler, kafe ve restoranlarıyla şehrin nostaljik bölgesi. Mehmet Akif Ersoy’un ikamet ettiği ve İstiklal Marşı’nı yazdığı müze ev de Hamamönü’nde bulunuyor.
4. Roma Hamamı
Roma Hamamı, Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Çankırı Caddesi üzerinde bulunuyor. 3. yüzyılda Septimius Severus’un oğlu Roma İmparatoru Caracalla tarafından Sağlık Tanrısı Asklepios adına yapılmış olan hamam caddeden 2,5 metre yükseklikteki bir höyük kalıntısının üzerinde yer alıyor.
Çeşitli nedenlerle zaman zaman tahribata uğramış olan yapının günümüze kadar gelen bölümünde soyunma ve yıkanma kısımları ile yer altındaki külhan ve servis yolları görülebiliyor. Roma Hamamı 08.30-19.00 arası, haftanın 7 günü ziyarete açık.
5. Kurtuluş Savaşı Müzesi – Eski Meclis Binası
I. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası
Kurtuluş Savaşı Müzesi
Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak da bilinen Eski Meclis Binası Ulus’ta yer alıyor. Yapımında doğal Ankara taşı kullanılan yapı, 23 Nisan 1920’de büyük coşkuyla açıldı. 23 Nisan 1961 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi ismiyle müzeye dönüştürülen bina Atatürk’ün doğumunun 100.yılı olan 1981 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon çalışmalarıyla Kurtuluş Savaşı Müzesine dönüştürüldü.
6. Cumhuriyet Müzesi – II. TBMM Binası
Cumhuriyet Müzesi binası, 1923’te Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak inşa edilmiş ve 1924’te I. TBMM binası yeterli gelmeyince bu binanın işlevi değiştirilerek Meclis binası olarak düzenlenmiş. Müzede, Türkiye’nin ilk 3 cumhurbaşkanı Atatürk, İsmet İnönü ile Celal Bayar’a ait şahsi eşyalar, mecliste kullanılan çeşitli eski kırtasiye araçları sergileniyor.
Ayrıca meclis görüşme tutanakları, milletvekili yoklama defterlerinden birer örnek eseri de görebilirsiniz. Cumhuriyet Müzesi, 08.30–20.00 saatleri arası, haftanın 7 günü ziyarete açık.
7. Julianus Sütunu
‘Belkıs Minaresi’ olarak da bilinen Julianus Sütunu, Ankara’nın Ulus semtinde bulunuyor. Perslere savaş açan Roma İmparatoru Julian’ın Ankara’yı ziyareti onuruna dikilmiş olan sütunun tarihi 362 yılına uzanıyor.
İlk olarak Taşhan ile İş Bankası binası arasına yerleştirilen sütun, zemin bozukluğundan kaynaklanan sebeplerle 1934’te Ankara Valiliği’nin önündeki Hükümet Meydanı’na taşınmış. Üst üste konulmuş beyaz taşlardan oluşan sütun 24 saat, ücretsiz bir şekilde görülebiliyor.
8. Augustus Tapınağı
Ulus’ta Hacı Bayram Camii bitişiğinde yer alan Augustus Tapınağı, Ankara’daki Roma Dönemi’nden kalma önemli yapılardan biri. İlk olarak MÖ 2. yüzyılda Frigya Tanrıçası Men adına yapılmış bir tapınak olan bu yer, daha sonra son Galat Hükümdarı Amintos’un oğlu Kral Pylamenes tarafından Roma İmparatoru Augustus adına bir bağlılık nişanesi olarak yeniden yaptırılmış.
Etrafı sütunlarla kuşatılmış dört duvardan oluşan tapınak Bizanslılar döneminde ekleme yapılarak kilise şeklinde kullanılmış. İçindeki yazıtların Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nde bulunduğu tapınak haftanın 7 günü, herhangi bir saat sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
9. Antik Roma Tiyatrosu
Roma Tiyatrosu, Ankara’nın Ulus semtinde konumlanıyor. Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen yapının tarihinin milattan önceki döneme kadar uzandığı düşülüyor. Ankara’da gezilecek tarihi yerler arasında yer alan ve 1992 yılında 1. ve 2. derece sit alanı olarak tescillenmiş yapıda tiyatronun arta kalan duvarlarının yanı sıra döşemeli orkestra, seyirci oturma yerleri, sahne odası gibi kısımlar da bulunuyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmaları nedeniyle Antik Roma Tiyatrosu’na ziyarete izin verilmiyor. Tiyatroyu etrafı tellerle çevrili alandan görebilirsiniz.
10. Gordion
Ankara’da görülmesi gereken yerlerden biri olan Gordion Antik Kenti; Ankara’dan 90 km uzaklıkta yer alan Yassıhöyük Köyünde bulunuyor. Tarihi MÖ 3 bin yılına dayanan ve Frigya Krallığının başkenti olan kent, adını Gordios adlı Frig kurucusundan alıyor.
Zamanında, Kral Yolu üzerinde önemli bir pazar şehri ve konaklama yeri olarak bilinen kentin günümüze kadar gelebilen kısmında Frigler’in yaşadığı höyüğün kalıntıları görülebiliyor. 1963’te kurulan Gordion Müzesi’nde, Eski Tunç, Hitit, ithal Yunan seramikleri, Helenistik ve Roma dönemi eserleri koleksiyonları yer alıyor.
Gordion Müzesi, 08.30–19.00 saatleri arası, haftanın 7 günü ziyarete açık.
11. Atatürk Orman Çiftliği
Atatürk Orman Çiftliği, Cumhuriyet Dönemi eserlerinden ve Ankara’nın en büyük yeşil alanı olan. 1925’te kurulmaya başlanan ve Atatürk’ün Ankara’ya bağışladığı çiftlik, Ankara ile özdeşleşen yapılardan. Restoran olarak kullanılan ve Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin kopyası olan Gazi İstasyonu ile Anıtkabir’den sonra ilk anıt mezar olan Devlet Mezarlığı görülecekler arasında.
Atatürk Orman Çiftliğinde yer alan Ankara Hayvanat Bahçesi 26 Ağustos 2013 tarihinden beri kapalı. Yeniden açılması bekleniyor. Bünyesinde tüm dünya kıtalarının temsil edildiği çok fazla hayvan türünü barındıran hayvanat bahçesi Türkiye’nin de en kapsamlı hayvanat bahçesi olacak. Atatürk Orman Çiftliği ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
12. Gavurkale
Gavurkale, Ankara’nın 60 kilometre güneybatısında konumlanan bir tepe üzerindeki dik kayaların yüzeyinde yer alıyor. Önceleri Hititlerin ibadet yeri, daha sonra Frigler’in önemli bir yerleşim alanı olan Gavurkale, birbiri ardına yürüyen iki tanrı, onların karşılarında oturan bir tanrıça kabartması ve bu kayalığın çevresindeki iri bloklardan oluşan duvarları ile dikkat çekiyor.
13. Ahlatlıbel
Ankara’nın 14 kilometre güneybatısında Haymana yolu üzerinde yer alan bir yerleşme Ahlatlıbel. 2010 yılında yapılan kazılarla yeri saptanan bu höyüğün tarihi M.Ö. 3 bin yıl ortalarına kadar uzanıyor. İrili ufaklı taş odalardan oluşan höyükten çıkarılan buluntular Anadolu Medeniyetleri Müzesi’de sergileniyor.
14. Bitik Höyüğü
Bitik Höyüğü Ankara’nın 42 kilometre kuzeybatısında, Kahramankazan ilçesinde konumlanıyor. Tarihi milattan önceki çağlara uzanan höyükte Frig, Hitit, Kalkolitik Çağ ve Erken Tunç Çağı gibi 4 farklı katmanın izleri bulunuyor. 1942 yılında yapılan kazılarda izlerine rastlanan höyüğün en dikkat çeken parçası ise kutsal evlilik törenini konu alan Bitik Vazosu.
15. Etiyokuşu
Etiyokuşu, günümüzde tümüyle yapıların altında kalmış bir höyük. Ankara’nın 5 km kuzeyinde, Çubuk Çayı kıyısında yer alıyor. Üzerindeki kumlarının çekilmesinin ardından 1937’de yapılan bir kurtarma kazısıyla höyükte, Erken Tunç Çağına ait üç tabaka belirlenmiş. Taş temelli kerpiç evlerden oluşan höyükte çanak çömlek buluntularının yanında domuz, koyun, öküz ve geyik kalıntıları da ele geçirilmiş.
Ankara’da Varlık Mahallesinde yer alan Akköprü, 1222’de inşa edilen bir Selçuklu eseri. Çubuk Çayı üzerinde yer alan köprü, geçmişte hacdan dönenlerin karşılandığı, askere gidenlerin uğurlandığı bir yer olarak kentin belleğinde önemli bir yere sahip.
Türkiye’nin Cumhuriyet tarihine damga vuran olaylara ev sahipliği yapan Ankara, günümüzden 4 bin yıl geriye uzanan zengin tarihi geçmişi ile çok sayıda gezilecek görülecek yere sahip.
GASTRONOMİ KENTİ ANKARA
1. Beypazarı Güveci
Geçmişte padişahlar için özel olarak hazırlanan güveç, tam tamına 500 yıllık bir geçmişe sahip. Pişirilmesi 5 saat civarında süren güveci ilginç kılan özellik ise kullanılan etin, doğada kendi besinini bulabilen hayvanlardan alınıyor olması. Ankara’da Ne Yenir? Özellikle kuzu etiyle yapılan Beypazarı güvecinin yer yemez ağızda dağıldığını da belirtelim.
2. Çubuk Turşusu
Kornişon turşusuna benzese de sondan başa doğru incelen yapısıyla çubuk turşusu, farklı türdeki salatalıklarla hazırlanıyor ve neredeyse her yemeğin yanında yer buluyor. Ankara’nın yöresel yemekleri yanında en iyi yardımcı oyuncu rolünü üstlenen çubuk turşusu her yiyeni mest ediyor desek yanlış olmaz.
3. İnceğiz Çorbası
Kuzu eti, haşlanmış nohut ve buğday karışımıyla hazırlanan çorba, lezzetiyle sizi kendisine hayran bırakacak nitelikte. Ayrıca üzerine dökülen yağla lezzetini ikiye katlıyor. Ankara’da ana yemek öncesi başlangıç olarak tercih edilen inceğiz çorbasının tarifini öğrenerek kendiniz de evde yapabilirsiniz, ancakAnkara’da Ne Yenir? Ankara’da tattıklarınızın yerini hiçbiri alamayacak, uyaralım!
4. Entekke Böreği
Mayayla hazırlanan hamurun içine kıyma eklenerek, kavala kurabiyesi biçiminde kapatılır ve pişirilir. Entekke için bir nevi kıymalı börek de denilebilir. Kapalı pişi görünümlü bu börek, yağda kızarır kızarmaz servis tabağına alınır ve sıcak sıcak afiyetle yenilir.
5. Tamtak Tiridi
Mini kebap görünümünde olan tamtak tiridi, içindeki muhteşem çemenin de etkisiyle denedikten sonra vazgeçemeyeceğiniz tatlardan. İçerisindeki çemen ve kıymalı karışım ile dilerseniz sabah dilerseniz öğle veya akşam yemeklerinde tüketilebilecek türde bir lezzet. Ankara’da Ne Yenir?
6. Efelek Sarması
İçi harçla doldurulan efeleklerin tencereye koyulup pişirilmesiyle yapılan sarma, yanına yapılan yemlik cacığıyla doyumsuz bir lezzet sunuyor. Ankara’nın yöresel yemekleri arasında belki de en zahmetlilerden biri olan efelek sarmasını diğer sarma çeşitlerinden ayıran şeyse iç harcına konulan malzemeler.
7. Ankara Tava
Ankara’nın yöresel yemekleri arasında akla ilk gelenlerden biri olsa da hazırlanışı konusunda Ankaralılar pirinç ve arpa şehriyeden yapanlar olarak ikiye bölünmüş durumda. Ayrıca Ankara tavayı kemikli kaburga etinden yapanlar olduğu gibi kuşbaşı etten yapanlar da var. Hele ki yanında cacık, turşu, hoşaf, veya salata ile servis edilmesi adeta lezzeti üçe dörde katlıyor. Ankara tavasını en iyi yapan yer ise 1906 yılından bu yana hizmet veren ve Altındağ’da yer alan Boğaziçi Lokantası.
8. Beypazarı Kurusu
İçinde bol tereyağı ve tarçın olan Beypazarı kurusu, sert bir hamur haline getirilerek pişirilir ve çaya, kahveye batırılarak, üzerine çikolata sürülerek ya da yanında peynirle de yenebilir. Sadece Ankara değil, Türkiye’nin pek çok şehrindeki fırın ve pastanelerde karşımıza çıkan Beypazarı kurusunu Ankara’dan sevdikleriniz için de satın alabilirsiniz. Reçetesi özel olan bu tarifi lezzetli kılan şeyse içine maya, süt, tarçın, zeytinyağı, tereyağı ve un konulan hamurdan oluşması. Ankara’da Ne Yenir? Beş çaylarının olmazsa olmazı Beypazarı kurusu, yedikçe yiyesiniz gelecek türde bir lezzet.
9. Öllüğün Körü
Eriştenin üzerine kavrulmuş kıyma eklenerek hazırlanan öllüğün körü, yoğurtla yendiğinde lezzetini ikiye katlıyor. Ankara’nın yöresel yemekleri arasında ilk sıralarda gelen öllüğün körü, fırından çıktıktan sonra ters çevrilir ve kare şekilde porsiyonlanarak servis edilir.
10. Bazlama Kebabı
Hazırlanan bazlamaların içine et harcı koyulur ve bazlama etin suyunu çektikten sonra yemeye hazır hale gelmiş demektir. Sabah kahvaltılarında meşhur Ankara simidinizi yedikten sonra bu mis kokulu lezzetin arasına peynir, domates, yeşillik koyarak dürüm yapıp afiyetle mideye indirebilirsiniz. Öyle ki Ankara da kilo aldırmadan dönemeyeceğiniz şehirlerden biri…
11. Bici Aşı
Asma yaprakları ve bulgurun eşsiz uyumunun adeta lezzet şölenine dönüştüğü Ankara’nın bici aşı yemeği, oldukça faydalı ve lezzetli bir sulu yemek çeşidi. Ankara esnaf lokantalarında üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirildikten sonra servis edilen bu özel lezzeti denemeden şehri terk edeyim demeyin.
12. Şibit Tatlısı (Kaşık Atması)
Kaşık atmasının adını duyanlar ama tadına henüz bakmamış olanlar için tam bir lezzet bombası olduğunu söylemekte fayda var. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde ettikten sonra tencerede haşlanır, servis tabağına alınır ve sonra da kızdırılmış tereyağı ve keş ile lezzetlendirilen kaşık atmasını kesinlikle denemelisiniz. Şibit tatlısında kullanılan malzemeler ise tuz, un, su, yumurta tuz ve tereyağı.
13. Kutludüğün Somonu
Ankara’nın köy ekmeği kutludüğün somonu, dışı sert, içi yumuşacık ve fırından çıktığı ilk anda kokusuyla kendisine hayran bırakan yöresel bir lezzet. Sabah kahvaltılarında ve iftar sofralarında sıklıkla göreceğiniz somonu uzun süre buzdolabında saklayarak da muhafaza edebilirsiniz. Kısacık bir ısıtma rutininden sonra yeniden tazecik yemeniz mümkün. Hatta hoşunuza giderse dondurulmuş olanlarından dönüş yolunuzda alabilirsiniz. Kepekli köy unu, maya, su, tuz ve alabildiği kadar un ile hazırlanan kutludüğün somonunu görür görmez bir an için masallar diyarına ışınlanacaksınız, bizden söylemesi!
14. Çıkınağıl Asıdası
Görüntüsü itibariyle acılı ezmeyi andırsa da tamamen farklı bir lezzet çıkınağıl asıdası. Önceden eritilmiş tereyağın üzerine pekmez dökülüp iyice ısıtıldıktan sonra yavaş yavaş un eklenir ve eklenen un, pekmezli karışımla birlikte kavrularak eşi benzeri görülmemiş bir lezzet halini alır. Ankara’nın yöresel yemekleri denince akla ilk gelenlerden biri olan çıkınağıl asıdasını şehrin hemen hemen tüm esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
15. Karga Beyni
İsmini duyanları biraz ürpertse de karga beyni, kullanılan malzemeler itibariyle tamamen farklı bir lezzet. Süzme yoğurt ve pekmezin karıştırıldıktan sonra servis edilen bu lezzet, sabah kahvaltıları başta olmak üzere günün her saati ekmeğe sürülüp yenilebilecek nitelikte. Ankara’da gezilecek yerler ve tarihi mekanlar listenizdekileri bir bir tamamlarken molalarınıza renk katacak karga beynini tarifini öğrenirseniz şayet siz de yapabilirsiniz.
16. Köfter
Ankara usulü köfter tatlısını oldukça başarılı bir lezzet olarak tanımlayabiliriz. Yalnızca 3 malzemeyle hazırlanan bu pratik lezzet, pişirildikten sonra efsane bir tada dönüşüyor. İçerisinde ise üzüm pekmezi, nişasta ve su yer alıyor. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirildikten sonra tepsiye dökülüp, soğuması bekleniyor. En son da baklava şekli verilerek servis ediliyor. Tadı ise bir hayli güzel; kesinlikle denemenizi tavsiye ediyoruz.
17. Malak
Ankara gece hayatının nabzını tuttuktan sonra enerjinizi yerine getirmek için tercih edebileceğiniz bir başka lezzet daha! Ankara’nın yöresel yemekleri genellikle pekmez ile epey haşır neşir. Pekmez, tereyağı, un ve ceviz içi gibi malzemelerle hazırlanan bu lezzeti, Ankara’nın yeme içme mekanlarında deneme fırsatını sakın ola kaçırmayın.
18. Öküz Helvası
Hazırlanışı un helvasıyla oldukça benzeyen Ankara’nın meşhur öküz helvası içerisinde, diğer helvalardan farklı olarak pekmez yer alıyor. Un, pekmez ve tereyağın tencerede kavrulmasının ardından büyük toplar halinde yuvarlanarak servis edilmesiyle lezzet topları halini alıyor. Hem soğuk hem de sıcak tüketilebilen öküz helvası, ocakta piştikten sonra top haline getirilip soğumaya bırakılır.
19. Aş Çorbası
Ankara’nın bol malzemeli çorbalarından biri de Aş çorbası… İçerisinde yeşil mercimek, kıyma ve nohut gibi lezzetli malzemelerin yer aldığı çorba, erişte ile de birleşince zenginliğine zenginlik katıyor. Tadı ise inanılmaz güzel.
20. Dutmaç
Dutmaç çorbası, aş çorbası ile lezzet olarak oldukça benzese de malzeme anlamında kıyma eklenmeden hazırlanıyor. Aş çorbasının vejetaryen versiyonu diyebileceğimiz dutmaç çorbası da halk tarafından sıklıkla hazırlanan başlangıç yemeklerinden biri.
21. Çılbır
Türkiye’nin pek çok ilinde yöresel lezzetler listesine girmiş çılbır Ankara için de oldukça önemli bir yemek. Yumurta, süzme yoğurt, tereyağı, sarımsak ve çeşitli baharatların harmanlanmasından oluşan bu lezzet, Ankara halkı tarafından çok seviliyor.
22. Orman Kebabı
Ankara usulü Orman kebabı için “Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz…” demek yeterli olacaktır bize göre. Çoğu kişi tarafından sevilen sebzelerin ve kuşbaşı etin kızartıldıktan sonra bir kez de güveçte fırınlanmasıyla ortaya çıkan bu lezzet bombası yemeğimiz, Ankara’da hemen her restoranda bulabileceğiniz yöresel yemeklerden…
23. Altüst Böreği
Çıtır çıtır bir lezzet olan altüst böreği, Ankara’ya gider gitmez denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetler arasında yer alıyor. Ankara’nın yöresel yemekleri kategorisinde 5 çayına yakışır bir lezzet olan altüst böreği, genellikle kıymalı; tercihe göre de peynirli yapılır. Kat kat elde açılmış yufkanın arasına önceden hazırlanmış kıymalı harç konuluyor. Fırında bir süre piştikten sonra ise özel gün sofralarının vazgeçilmezi, lezzetli bir börek halini alıyor.
24. Kaygana Tatlısı
Lokma tatlısıyla aynı tat ve görünümde olan kaygana tatlısı, hamur toplarının kızartılıp şerbete batırılmasıyla hazırlanıyor. Hatta kaygana tatlısını görür görmez direkt İzmir lokmaya da benzetebilirsiniz.
25. Ankara Simidi
Ankara’nın sokak simidi, tüm simitlere taş çıkartan lezzeti ve çıtırlığı ile mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor. Kentte sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi simidin en önemli özelliği pekmez sürüldükten sonra çıtır hale getirilmesi. Bu nedenle de İzmir gevreği gibi sarı değil aksine kahverengimsi bir görünümü var. Ankara’da mükellef kahvaltı sofralarının baş tacı olan Ankara simidi, mis gibi taze çayla ne de güzel gider değil mi ama?!
26. Kuru Köfte
Ankara’nın yöresel yemekleri arasında yer alan kuru köfte mutlaka denemeniz gereken bir nevi anne köftesi. Ankara’da herhangi bir restoranda sipariş edebileceğiniz kuru köftenin tadını alınca bir daha asla başka köftenin tadını beğenmeyeceğinize eminiz.
27. Yemlik Cacığı
Yemlik otu ile yoğurdun harmanlanmış hali olarak tarif edebileceğimiz yemlik cacığı; sarımsak ve sıvı yağ ile tatlandırıldıktan sonra parmaklarınızı yedirtecek bir lezzet haline geliyo